Wegańskie burgery z ciecierzycy na placku z kaszy jaglanej.
Burgery (4)
- 1 puszka ciecierzycy
- 1-2 marchewki ( w zależności od wielkości)
-1/2 dużej czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- olej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
Placki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- zioła prowansalskie
- sól
- 1-2 łyżki mąki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kasze płuczemy i gotujemy według wskazówek na opakowaniu ( osobiście zawsze daje 2x więcej wody i gotuje pod przykryciem).
Ciecierzycę (należy dokładnie opłukać), marchewkę startą na tarce oraz cebulę, miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszam. Formujemy burgery i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Lekko ostudzoną kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami, formujemy placki i układamy obok warzywnych kotletów. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (termoobieg) następnie obracamy i pieczemy kolejne 10 minut.
Podajemy z sałatą, pomidorem, cebulą oraz ketchupem (ekologicznym) i dobrą musztardą.
Smacznego!
Wpraszam się na obiad :D
OdpowiedzUsuń