Wegański pasztet.
Składniki na jedna dużą formę ( jak na zdjęciu):
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- 2 pory
- 2 korzenie pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- garść słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- oliwa
Kasze gotujemy według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie obieramy i ścieramy na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Pora myjemy, wyrzucamy zewnętrzne liście i kroimy w talarki ( tylko białą i jasno zieloną część). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pora, następnie dodajemy resztę warzyw wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni) na około 40 minut.
Podajemy na zimno z pieczywem.
Mmmmm....aż ślinka cieknie:) Wspaniałe zdjęcia:)
OdpowiedzUsuń