środa, 18 maja 2016

Wegańskie kotlety z selera.

Wegańskie kotlety z selera.


Składniki (dla 3 osób) :
 - 1 duży seler
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- tymianek suszony
- 3 ząbki czosnku

- mąka
- lenia woda
- bułka tarta

Selera dokładnie obieramy i kroimy w plastry 1-2 cm. W małym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy zioła i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy nasze warzywo, gotujemy około 8-10 minut (uważając żeby się nie rozgotował).

Po ostudzeniu plastry obtaczamy w mące (wymieszane z letnią wodą), następnie bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. 

Idealne do puree lub pieczonych ziemniaków.

Share:

1 komentarz: