Wegańskie kotlety z selera.
Składniki (dla 3 osób) :
- 1 duży seler
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- tymianek suszony
- 3 ząbki czosnku
- mąka
- lenia woda
- bułka tarta
Selera dokładnie obieramy i kroimy w plastry 1-2 cm. W małym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy zioła i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy nasze warzywo, gotujemy około 8-10 minut (uważając żeby się nie rozgotował).
Po ostudzeniu plastry obtaczamy w mące (wymieszane z letnią wodą), następnie bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Idealne do puree lub pieczonych ziemniaków.
Fajna propozycja. Wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuń