Wegańska zupa ze szpinaku i brokułów.
Składniki:
- włoszczyzna
- 2 marchewki
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 brokuł
- 1/4 białej kapusty ( opcjonalnie, miałam w lodówce i sprawdziła się doskonale)
- 3 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- olej
- kumin
- sól
- pieprz
- koperek
Na wolnym ogniu, pod przykryciem przygotowujemy bulion warzywny. Szpinak myjemy, czosnek rozdrabniamy, marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, brokuł dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, szpinak i brokuły. Chwilę podsmażamy, lekko solimy i odstawiamy. Z bulionu wyjmujemy warzywa, następnie dodajemy marchewkę, poszatkowaną kapustę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki wraz z podsmażonymi warzywami, doprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem. Gotujemy do momentu ugotowania kartofli. Na koniec wrzucamy świeży koperek i dokładnie mieszamy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz