sobota, 6 czerwca 2015

Najlepsza tarta na słono. Botwinka!

Najlepsza tarta na słono. Botwinka!

Przepis znaleziony w gazecie "Moje Gotowanie"

Składniki:
Farsz:
- pęczek botwinki
- 2 czerwone cebule
- tymianek
- 80 ml śmietany
- 2 jajka
- ser kozi miękki
- 1-2 łyżki cukru pudru 
- 1/4 octu balsamicznego
- sól
- gałka muszkatołowa
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1/4 szklanki zimnej wody
- sól
- tymianek

Na początek wyrabiamy ciasto na tartę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy schłodzone masło, tymianek, sól i zagniatamy. Następnie dolewamy wodę, znowu zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie myjemy i kroimy botwinkę na duże kawałki, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy 20 minut, przelewamy przez sitko i chłodzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, układamy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy do momentu zarumienienia (możemy obciążyć tartę za pomocą warzyw strączkowych). 
W kolejnym etapie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy, podsmażamy kolejno cebulę pokrojoną w kostkę, botwinkę, dodajemy cukier, tymianek i sól. Dolewamy octu balsamicznego i gotujemy do momentu zredukowania.
Farsz wykładamy na tartę, układamy kawałki sera koziego, zalewamy roztrzepanymi jajkami ze śmietaną i gałką muszkatołową oraz odrobiną soli. Znowu wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.











Share:

2 komentarze: