wtorek, 8 października 2013

Wracam do gotowania - zapiekanka Anny Starmach

Wracam do gotowania - zapiekanka Anny Starmach


Zapiekanka z kurczakiem - Anna Starmach
Składniki:
150 g ryżu dziki&parabolided
400 g piersi z kurczaka
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 cebula
50 g orzechów włoskich
70 ml śmietany 12%
2 łyżki sosu sojowego
słodka papryka
sól
pieprz
ser żółty


Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu (al dente).
Pierś dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, obtaczamy w papryce, soli oraz pieprzu, odstawiamy na kilka minut. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażamy orzechy a następnie grubo siekamy. Na tę samą patelnię nalewamy oliwę i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy około 6 minut, zdejmujemy i zaczynamy dusić paprykę (około 10 minut). Ryż mieszamy z orzechami, śmietaną i sosem sojowym. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch układamy paprykę z kurczakiem i posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut.

Pyszne, szybkie i nie drogie danie.
Share:

1 komentarz: