niedziela, 25 marca 2012

Kraków.....zupa kalafiorowa

Kraków..... zupa kalafiorowa


Specjalnie na życzenie jednej z osób odwiedzających mojego bloga przepis na zupę kalafiorową
Składniki:
- 2 litry wody
- włoszczyzna (1cebula, 2 marchewki, 3 pietruszka, kawałek selera)
- ćwiartka z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 1 kalafior
- śmietana
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Kluski lane
- 2 jajka
- około 5 łyżek mąki
- 1 łyżka wody
- odrobina mleka
- sól

Mięso dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 30min, następnie dodajemy włoszczyzna oraz liść laurowy (cebule można lekko opalić). Gotujemy około 30min. W tym czasie pokrojony kalafior wkładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Z zupy wyjmujemy mięso oraz warzywa i wrzucamy kalafior. Czekamy aż zrobi się lekko miękki i doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki na kluski łączymy ze sobą aby powstała jednolita i mało wodnista masa. Zanurzamy łyżkę w gorącej zupie następnie nabieramy odrobinę masy i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy śmietanę i kroimy marchewkę.
Smacznego




Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz