Wegetariański ramen.
Ramen czyli sycąca i pyszna zupa. Polecam :)
Składniki (2 porcje):
- 100 g makaronu pszennego
- curry (opcjonalnie do gotowania makaronu)
- 1 jajko
- 1 por
- dymka
- 200 g pieczarek
- marnowane tofu (1 opakowanie)
- szczypiorek
- 2 duże liście sałaty rzymskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Bulion:
- tacka włoszczyzny
- 2 cebule
- kawałek świeżego imbiru
- sos sojowy ( około 1 łyżki)
- cynamon (w małych ilościach)
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 2/3-1 łyżeczki pasty tom kha
- 1 łyżka sosu sojowego
Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gdy się zagotuje, dodajemy imbir i gotujemy pod przykryciem na niskim ogniu przez godzinę. W tym czasie jasną cześć pora kroimy w słupki, dymkę siekamy, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pora oraz dymkę, doprawiamy solą. Następnie przez kilka sekund podsmażamy kawałki sałaty rzymskiej.
Na patelni mocno z mocno rozgrzanym olejem (nie chcemy, aby pieczarki wchłonęły tłuszcz), wrzucamy grzyby, czekamy, aż się zarumienią z jednej strony, następnie przekręcamy je na drugą stronę, po upływie minuty dodajemy brązowy cukier wraz z sosem sojowy, smażymy jeszcze kilka sekund i odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym.
Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Gotowy bulion oczyszczamy z warzyw i doprawiamy sosem sojowym, cynamonem, solą, cukrem oraz pastą tom kha.
Jajko gotujemy na półtwardo.
Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu z odrobiną curry.
W dużej misce wrzucamy wszystkie dodatki i zalewamy je bulionem, posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego !
0 komentarze:
Prześlij komentarz