sobota, 19 września 2015

Wegańskie brownie z przepisu "Jadłonomia"

Wegańskie brownie z przepisu "Jadłonomia"

Przepis ze strony "Jadłonomia" z małymi modyfikacjami.

 Składniki :
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki wody
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki sody
- 8 płaskich łyżek kakao
- 120 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka cukru białego
- 6 łyżek oleju
- 1/3 szklanki orzechów włoskich

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Do miseczki wsypujemy 3 łyżki siemienia lnianego i zalewamy wodą. W tym czasie, w drugiej misce mieszamy mąkę oraz sodę, A w trzeciej misce łączymy rozdrobnioną czekoladę, kakao, sól i wlewamy gorącą wodę, mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Następnie dodajemy cukier, siemię lniane, drobno pokrojone orzechy oraz olej, całość miksujemy blenderem. Na koniec mąkę z sodą przesypujemy do czekoladowej masy i mieszamy łyżką (ewentualnie rękami z odrobiną oliwy). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 18 minut.

Share:

1 komentarz: