czwartek, 8 listopada 2012

Porządny obiad.

Porządny obiad.
Buraczki, puree i filet z kurczaka w panierce, z czym Wam się to kojarzy? Mi z domowym obiadem, który na studiach jest rzadkością :(
Składniki(dla 2 osób):
- 2 małe piersi z kurczaka
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta
- 4 małe buraki
- 1/2 cytryny
- ocet
- 4 spore ziemniaki
- pietruszka
- bulion warzywny
- 1 cebula
- śmietana
- masło


Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z jednym ząbkiem czosnku. To samo robimy z buraczkami ale ich nie gotujemy tylko kroimy na cienkie talarki i podsmażamy na maśle. Następnie dorzucamy cebulę i odrobinę soli. Wszystko zalewamy bulionem oraz odrobina octu, gotujemy aż woda odparuje a nasze buraczki zrobią się miękkie. Na koniec dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. 
Filety z kurczaka lekko rozbijamy aby wszędzie miały równą grubość, solimy, maczamy w mące, jajku oraz bułce tartej a następnie smażmy na klarowanym maśle. Ziemniaki oraz czosnek miksujemy, dodajemy śmietanę, masło, sól or pietruszkę, dokładnie mieszamy. 
Teraz tylko talerz, nóż, widelec i możemy jeść!
Smacznego ;)




Share:

5 komentarzy: