środa, 4 lipca 2012

Krem z kukurydzy.

Krem z kukurydzy

 Jeden z moich ulubionych kremów, idealny na zimno jak i na ciepło. Z dodatkiem kurek i grzanek smakuje idealnie!

 Składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 1l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 4 kurki
- 2 ząbki czonku
- kawałek czerstwej bułki
- chilli
- sól

Do garnka z bulionem wrzucamy kolby kukurydzy i gotujemy aż kukurydza będzie miękka. Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy i ostudzamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy odcięte ziarna i smażymy przez parę minut. Kukurydzę z czosnkiem przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Dolewamy mleczka koksowego i przyprawiamy. Blenderem ucieramy na gładką masę. Na patelni podsmażamy kurki a następnie z czerstwego pieczywa robimy grzanki. Nasz krem dekorujemy kurkami i podajemy z grzankami na ciepło lub zimno.
Smacznego!




Share:

7 komentarzy:

  1. Mi zawsze krem z kukurydzy wychodził lekko grudkowi, twój idealny,zapiszę sobie twoją wersję,
    pozdrawiam ciepło,
    szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaimponowałaś mi tą zupą. Nigdy takiej nie jadłam. Do tej pory dodawałam kukurydzę tylko do warzywnej zupy z Wysp Kanaryjskich, a tu, u Ciebie, prawdziwa zupa-krem! Świetna!

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupa!
    Z takimi dodatkami nabiera szlachetności i elegancji.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł. Do przetestowania tym bardziej, że kolby kukurydzy już się pojawiły na bazarkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy takiego nie jadłam, ale wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uuuwielbiam kukurydzę ! *.* krem musi być genialny w smaku !

    OdpowiedzUsuń