Paella.
Składniki:
- 300g ryżu o okrągłych ziarnach
- 1l bulionu
- 6 kawałków podudzia
- 2 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- odrobina szafranu
- szklanka mrożonego groszku ( ja dałam cukinie bo musiałam zużyć)
- olej
- sól
- zmielona papryczka chilli
Podudzia dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na części. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną tłuszcze i podsmażamy kawałki kurczaka. Nastepnei zdejmujemy z patelni i wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy się lekko zarumienią dodajemy pokrojona w kosteczkę paprykę. Czekamy aż trochę zmięknie i dodajemy ryż. Smażymy aż zrobi się lekko przeźroczysty. Całość zalewamy bulionem z szafranem. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory, groszek oraz kurczaka i smażymy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i papryczką.
Gotowe!
Wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam.Najbardziej z owocami morza.
Pozdrowienia!
nie jadłam nigdy, a tak mnie kusi już od dawna.
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda wspaniale ;]
Paella zawsze wygląda niesamowicie zrobiona w dużej porcji i postawiona na stole w patelni :) I moje ulubione mięso z udek, jestem zagorzałym fanem ciemnego mięsa z kurczaka i zdecydowanie wolę je od piersi, które często są suche. Mięso z udek jest dużo bardziej wyrozumiałe i nie wysycha na wiór jeśli się mu nie poświęci całej uwagi ;)
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą racje :) Z piersią różnie bywa.
UsuńDo tego wg mnie mięso z udek jest dużo smaczniejsze niż pierś. Znalazłem kiedyś w markecie mięso gulaszowe z kurczaka, które okazało się udkami bez kości :) Od tego czasu kupuję właściwie tylko to :)
UsuńPaella kojarzy mi się bardzo z wakacyjnym czasem :) Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale bardzo kusi :)
OdpowiedzUsuńBARDZO APETYCZNA TA PAELLA! Ja też robiłam jakiś czas temu :)
OdpowiedzUsuń