czwartek, 17 maja 2012

Zapiekanka z makaronu.

Zapiekanka z makaronu.



Przepis z książki Cristiny Bottari
Składniki:
- 400g spaghetti
- 120g mięsa mielonego
- 200g mozzarelli
- 250g fasolki szparagowej
- 1kg mięsa do duszenia
- 1 jajko
- 1 kieliszek białego wina
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 gałązka pietruszki
-masło
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól 
-pieprz

Na oleju dusimy pokrojona marchewkę, cebulę i natkę pietruszki. Dodajemy mięso i dusimy przez około 1,5h. Następnie podlewamy winem. Czekamy aż odparuje, Oddzielamy mięso od reszty sosu i przecieramy przez sitko mieszając z ugotowanym makaronem. Dodajemy fasolkę szparagową oraz pokrojona w drobną kostkę mozzarelle. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i szczyptą soli, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy buła tartą, wkładamy makaron a u góry umieszczamy pulpeciki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10min.
Pyszny obiad podany!
Smacznego!



Share:

6 komentarzy:

  1. zapowiada się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zapiekanka. Idealna na rodzinną biesiadę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne danie - mam ochotę od razu spróbować! Mogę?:)
    Pysznie u Ciebie - pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna zapiekanka! Coś co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron + pulpeciki, a w dodatku zapiekane - mmm to lubię! Pozdrawiam, Nashelly :)) gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń