Krem z kukurydzy
Jeden z moich ulubionych kremów, idealny na zimno jak i na ciepło. Z dodatkiem kurek i grzanek smakuje idealnie!
Składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 1l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 4 kurki
- 2 ząbki czonku
- kawałek czerstwej bułki
- chilli
- sól
Do garnka z bulionem wrzucamy kolby kukurydzy i gotujemy aż kukurydza będzie miękka. Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy i ostudzamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy odcięte ziarna i smażymy przez parę minut. Kukurydzę z czosnkiem przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Dolewamy mleczka koksowego i przyprawiamy. Blenderem ucieramy na gładką masę. Na patelni podsmażamy kurki a następnie z czerstwego pieczywa robimy grzanki. Nasz krem dekorujemy kurkami i podajemy z grzankami na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Mi zawsze krem z kukurydzy wychodził lekko grudkowi, twój idealny,zapiszę sobie twoją wersję,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Zaimponowałaś mi tą zupą. Nigdy takiej nie jadłam. Do tej pory dodawałam kukurydzę tylko do warzywnej zupy z Wysp Kanaryjskich, a tu, u Ciebie, prawdziwa zupa-krem! Świetna!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Edith
Naprawdę polecam, jest pyszny.
UsuńPyszna zupa!
OdpowiedzUsuńZ takimi dodatkami nabiera szlachetności i elegancji.
Pozdrawiam Cię.
Świetny pomysł. Do przetestowania tym bardziej, że kolby kukurydzy już się pojawiły na bazarkach :-)
OdpowiedzUsuńnigdy takiego nie jadłam, ale wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńuuuwielbiam kukurydzę ! *.* krem musi być genialny w smaku !
OdpowiedzUsuń