Obiecany bakłażan.
Najlepszy bakłażan jaki jadłam do tej pory. Idealna przekąska.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 jajka
- około 1 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól
Bakłażana kroimy na okrągłe, cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na
pare minut. Następnie płuczemy i osuszamy kuchennym ręcznikiem. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, zanurzamy kawałeczki bakłażana i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy z obu stron.
ostatnio jadlam grillowanego baklazana, byl pyszny! ten tez napewno musi swietnie smakowac :)
OdpowiedzUsuńalbo i lżejsze samodzielne danie ;) fantastyczny
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam:) Super! Dodałam tylko do przepisu odrobinę chilli. Natka pietruszki tez mogłaby się sprawdzić.
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakuje :) Na pewno spróbuje z chilli.
UsuńZ ciekawości: skórka nie jest twarda?
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam grillowanego bakłażana i właśnie jedyny minus to była twarda, gumowa skórka.
Jeżeli zrobi się za grube plastry to rzeczywiście może przeszkadzać, ale nie wyobrażam sobie tej wersji bez skórki :)
UsuńJej!
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Uwielbiam bakłażana z grilla, a takiego w cieście to już dawno nie jadłam. Masz rację, na przekąskę, czy zdrowy podwieczorek idealny! A skóra musi być, bo bez niej nie smakuje tak dobrze :)
Pozdrawiam serdecznie,
Edith
Na początku myślałem, że to bakłażan zapieczony z serem :) Dopiero po przeczytaniu składników i niedoszukania się sera załapałem, że to ciasto ;)
OdpowiedzUsuńZnakomity!
OdpowiedzUsuńTe plastry prezentują się pięknie.
A dziękuje :)
UsuńŚwietna alternatywa dla grillowanego bakłażana. Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń