wtorek, 31 lipca 2012

Obiecany bakłażan.

Obiecany bakłażan.

 Najlepszy bakłażan jaki jadłam do tej pory. Idealna przekąska.
 Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 jajka
- około 1 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól 

Bakłażana kroimy na okrągłe, cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na pare minut. Następnie płuczemy i osuszamy kuchennym ręcznikiem. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, zanurzamy kawałeczki bakłażana i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy z obu stron.


 

Share:

11 komentarzy:

  1. ostatnio jadlam grillowanego baklazana, byl pyszny! ten tez napewno musi swietnie smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. albo i lżejsze samodzielne danie ;) fantastyczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zajadam:) Super! Dodałam tylko do przepisu odrobinę chilli. Natka pietruszki tez mogłaby się sprawdzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że smakuje :) Na pewno spróbuje z chilli.

      Usuń
  4. Z ciekawości: skórka nie jest twarda?
    Ostatnio robiłam grillowanego bakłażana i właśnie jedyny minus to była twarda, gumowa skórka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli zrobi się za grube plastry to rzeczywiście może przeszkadzać, ale nie wyobrażam sobie tej wersji bez skórki :)

      Usuń
  5. Jej!
    Ale pyszności. Uwielbiam bakłażana z grilla, a takiego w cieście to już dawno nie jadłam. Masz rację, na przekąskę, czy zdrowy podwieczorek idealny! A skóra musi być, bo bez niej nie smakuje tak dobrze :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. Na początku myślałem, że to bakłażan zapieczony z serem :) Dopiero po przeczytaniu składników i niedoszukania się sera załapałem, że to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znakomity!
    Te plastry prezentują się pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna alternatywa dla grillowanego bakłażana. Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń