Polędwiczki w malinach czyli w kuchni z mamą
Jednak z lepszych rzeczy jaką ostatnio jadłam, sos pyszny, lekki i idealnie komponuje się z polędwiczkami. Polecam na rodzinne obiady.
Składniki:
- 1/2 kg polędwicy
- 1 duża cebula lub 2 duże
- garść rodzynek
- 200g ryżu
- 300g malin
- 1 szklanka białego wina
- olej
- pieprz
- sól
-cukier
Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w medaliony. Obsypujemy pieprzem i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, kilka minut z każdej strony. Polędwiczki zdejmujemy z patelni i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę oraz rodzynki. Dusimy i solimy. Następnie dodajemy mięso i zalewamy białym winem. Czekamy aż wino się zredukuję. Wyjmujemy mięso. Do sosu dodajemy maliny (możemy zmiksować aby nie było czuć pestek), doprawiamy solą i cukrem. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Smacznego!
O rany, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńMaliny pasują do wytrawnych dań :) Kiedyś robiłem malinowy sos z balsamico :)
OdpowiedzUsuńMięso z malinami tez pysznie smakuje!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wspolne buszowanie po kuchni z mama!:-)
OdpowiedzUsuńa mieso prezentuje sie wysmienicie! ^^
Ciekawa kompozycja smaków :)
OdpowiedzUsuńSupeer ! Sezonowy przepis, wiec muszę się spieszyć, żeby z niego skorzystać. Bardzo mnie intryguje warzywo przepołowione na pó, czy to ogórek:) ?
OdpowiedzUsuńOgórek małosolny roboty mojej mamy :)
UsuńCudowna kompozycja. Jestem bardzo ciekawa smaku :D
OdpowiedzUsuńSmakuje idealnie !
UsuńŚwietny pomysł na słodki, malinowy sos do mięsa. Bardzo lubię takie połączenia smaków.
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Edith
Idealny zestaw! Muszę koniecznie wypróbować póki maliny są jeszcze dostępne :)
OdpowiedzUsuńGdyby moja rodzina była bardziej otwarta na połączenie mięsa i owoców, już dawno bym wypróbowała przepis, bo polędwiczki wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńLubię połączenie mięsa z owocami, więc Twoja propozycja polędwiczek z malinami na pewno mi zasmakuje. Takie połączenie musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńinteresujące połączenie. może kiedyś spróbuję sama.
OdpowiedzUsuń