wtorek, 24 kwietnia 2012

Łatwa i pyszna przekąska.

Pierś kurczaka w krakersach


Dzisiaj przedstawię przepis na pyszną, ale i bardzo prosta przekąskę której twórczynią jest Nigella Lawson. Naprawdę warto zrobić. U mnie w domu te danie to częsty gość:)
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki maślanki
- 150g krakersów
- chilli
- sól
- olej

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małe paseczki. Wkładamy do miseczki i zalewamy kefirem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Są różne sposoby panierowania piersi, osobiście zawsze rozdrabniam krakersy w siateczce i do niej wrzucam naszego kurczaka dokładnie mieszając. Blaszkę smarujemy olejem i w niewielkich odstępach układamy kawałki mięsa. Posypujemy chilli i solą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ( około 200 stopni) przez około 15 minut.

Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym/pomidorowym lub jako danie obiadowe z ryżem/ziemniakami!

Smacznego!


Share:

12 komentarzy:

  1. Znam i potwierdzam że pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam, ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, byłam przekonana że to się smaży i przez to jest dość ciężkie i kaloryczne...a tu proszę, pieczone? No to biorę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetyczne!

    obserwuję i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne i proste, koniecznie wypróbuję tę panierkę z krakersów. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do tego pieczone ziemniaczki i sosik- pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie wyglada to jedzonko i do tego pieczone, chętnie wypróbuję jako przekąskę z sosem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada pysznie. I jakie musza byc chrupiace... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak oglądam Twojego bloga zaczynam być głodna ;)

    OdpowiedzUsuń