czwartek, 28 stycznia 2016

Vege pulpety z kaszy gryczanej w sosie koperkowym

Vege pulpety z kaszy gryczanej w sosie koperkowym.


 Chyba najlepsze vege kotlety jakie do tej pory jadłam, polecam :)

Składniki ( 4-5 osób):
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 400 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku lub 2 duże
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 3/4 szklanka mąki
- bułka tarta
sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia

Sos koperkowy (na 2 osoby):
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 200 ml wody
- 1/3 kostki warzywnej
- 6 łyżek śmietany (18%)

Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie myjemy, kroimy i delikatnie podsmażamy pieczarki na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, lekko solimy i zdejmujemy z ognia. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. W dużym naczyniu umieszczamy ugotowaną kaszę, pieczarki, płatki owsiane i miksujemy blenderem na gładką masę. 
Następnie przyprawiamy, próbujemy i dodajemy mąkę. 
Z powstałej masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy w bułce tartej, które następnie smażymy na złoto-brązowo ( na oleju).

Sos
Na patelni ( można w rondelku ale wtedy dłużej będziemy czekać na zgęstnienie sosu) gotujemy wodę z kostką warzywną, następnie dodajemy koperek. Wlewamy śmietanę, cały czas mieszając i redukujemy do momentu zgęstnienia sosu.

Smacznego!



Share:

5 komentarzy: