środa, 25 marca 2015

HUMMUS moja nowa miłość.

HUMMUS moja nowa miłość.


Składniki:
- około 400 g odsączonej ciecierzycy ze słoiczka *
- 6 łyżek tahini
- 2 małe ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- odrobina zimnej wody
- oliwa z oliwek
- sól

* jeżeli mamy więcej czasu, należy użyć świeżej ciecierzycy, którą moczymy przez noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości (2 h)

W naczyniu miksujemy tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek i stopniowo dodajemy ciecierzycę. Czynność wykonujemy do momentu uzyskania bardzo gładkiej i aksamitnej masy. Do pasty stopniowo dolewamy zimnej wody i znowu miksujemy do połączenia się składników.
Doprawiamy solą.
Hummus poddajemy ze świeżymi warzywami, pitą, czy natka pietruszki.
W lodówce należy przechowywać do 3 dni.



Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz