niedziela, 23 sierpnia 2015

Zapiekanka z puree ziemniaczanego.

Zapiekanka z puree ziemniaczanego.

Zainspirowane przez "Pyszne 25"

Składniki (2-3 osoby)
- 350 g ziemniaków
- podwójna pierś z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 9 młodych marchewek
- żółty ser
- mleko
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- tymianek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka z osoloną wodą i wstawiamy na palnik. W tym czasie pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w paski. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pierś ( po 1 minucie z każdej strony). Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kosteczkę pieczarki przez około 2 minuty następnie doprawiamy solą i mieszamy z mięsem. Gdy ziemniaki się ugotują, odsączamy wodę, dodajemy masło, gałkę muszkatołową oraz mleko (możemy dodawać stopniowo aby uzyskać pożądaną konsystencję) i rozdrabniamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, w żaroodpornym naczyniu układamy po kolei kurczaka z pieczarkami, ziemniaki i starty ser. Wstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie, na maśle podsmażamy obraną wcześniej marchewkę, dodajemy cukier, miód, cytrynę oraz 6 łyżek wody. Dusimy do momentu odparowania wody i skarmelizowania warzyw.
Smacznego!


Share:

1 komentarz: