sobota, 15 sierpnia 2015

Jest dobra na każdy dzień, pizza!

Jest dobra na każdy dzień, pizza!


Składniki na 4 spody (cienkie):

- 400 g mąki pszennej 
-20 g świeżych drożdży
- 1 duża łyżka oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda

Składniki na górę:

- pomidory w puszce
- żółty ser
- czarne oliwki
- pomidory koktajlowe
- feta
- rukola

Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie dodajemy oliwę, sól oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej na kilka godzin.

Ciasto rozwałkowujemy, pomidory w puszce miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, oregano i pieprzem. Pizza polewamy sosem, układamy po kolei starty ser, połówki oliwek i pomidorków oraz fetę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (około 180 stopni) i pieczemy co jakiś czas sprawdzając czy spód już się zarumienił a ser roztopił.

Idealne ciasto powinno utrzymać się w ręku bez opadania.



Share:

2 komentarze: