środa, 30 stycznia 2013

Grochówka z boczkiem.

Grochówka z boczkiem

Składniki:

- 2 litry bulionu
- 300 g grochu łuskanego
- 1 duża marchewka
- 4 ziemniaki
- 5 plasterków boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki
- majeranek
- ziele angielskie
- sól


Groch moczymy w wodzie, odsączony dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki w kostkę(zalewamy zimną wodą aby nie ściemniały) a marchewkę ścieramy na tarce, gdy czas upłynie dodajemy przygotowane składniki i dalej gotujemy aż ziemniaki będą miękkie  Na patelni podsmażamy małe kawałeczki boczku, przekładamy do zupy i na tym samym naczyniu smażymy cebulę wraz z mąka. Wszystko przekładamy do gotującej się grochówki. Dodajemy majeranek, ziele angielskie oraz sól, zagotowujemy i gotowe.

Share:

3 komentarze:

  1. zupa idealne na zimowe, mroźne popołudnia! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Planuję taką na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam, zamarzyła mi się taka grochówka :)

    OdpowiedzUsuń