czwartek, 12 stycznia 2012

Schabowy nadziewany cukinią i serem pleśniowym

Schabowy nadziewany cukinią i serem pleśniowym






Uwielbiam cukinie wiec często dodaje ją do swoich dań. Dziś przedstawię wam przepis na schabowe z cukinia i serem pleśniowym ( wyszło 6 kotletów)

Składniki:

- 1 cukinia
- 6 plastrów schabowego
- 50g sera pleśniowego
- jedna cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- chili
- sól
- cukier

Dodatkowo:
- ziemniaki/ kasza lub cos innego
- sałatka ( ja wykorzystałam 3 pomidory, ser feta, oliwki czarne i zielone, oliwe z oliwek oraz przyprawy)


Najpierw ubijamy kotlety, gdy to zrobimy odkładamy je na bok i zajmujemy sie nadzieniem. Na rozgrzaną patelnie z masłem dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebule czekamy aż sie zarumieni, następnie wrzucamy drobno pokrojona cukinie i solimy. Czekamy aż wszystko zacznie sie ładnie komponować po czym dodajemy odrobinę chili ( chyba ze lubimy bardzo ostre to wtedy więcej) oraz ser pleśniowy. Gotujemy na małym ogni aż cukinia zrobi sie miękka i powstanie nam ładny farsz. Doprawiamy do smaku solą i cukrem, odstawiamy do wystygnięcia. Solimy nasze kotlety i zaczynamy faszerowanie, w środku układamy farsz i zwijamy w rulony, moczymy w jajki a następnie w bułce tartej. W taki sam sposób postępujemy z resztą mięsa. W czasie smażenia naszych kotletów proponuje zając sie dodatkami do dania np ziemniakami oraz sałatką. W moim wykonaniu jest to dość prosta sałatka ale bardzo smaczna szczególnie dla tych co lubią oliwki. Należy pokroić w plasterki 3 pomidory, ułożyć na talerzu, skropić dobrą oliwą z oliwek, dodać ser feta, zielone oraz czarne oliwki, troszkę czosnku i przyprawy ( np oregano, pieprz sól)







Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz