piątek, 13 stycznia 2012

Indyk w cieście francuskim

Indyk w cieście francuskim


Składniki:
- 400g mielonego mięsa z indyka
- 2 opakowania ciasta francuskiego (lub zrobione przez siebie)
- 30g pomidorow suszonych
- świeży lubczyk
- 1 duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz

I część

Do rozgrzanego garna z oliwą dodajemy pokrojoną w paseczki cebule, czekamy aż sie zarumieni po czym wrzucamy naszego indyka. Całość gotujemy na średnim ogniu tak aby mięso nie było surowe (solimy). Następnie dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz suszone pomidory, gdy wszystko nam sie ładnie połączy, dajemy pare listków świeżego lubczyku oraz reszte przypraw. Kosztujemy aby sprawdzić czy niczego nie brakuje.

II część
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, na blaszce wykładamy papier do pieczenia a na niego nasze ciasto. W średnich odstępach układamy mięso, gdy już to zrobimy nakładamy drugą warstwe ciasta. Palcami sklejamy miejsca między naszymi "pierożkami" oraz kroimy nożem tak aby po upieczeni łatwo się odrywały. Góre sypiemy oregano. Tak uformowane ciasto wstawiamy do piekarnika. Gdy sie podpiecze, wyjmujemy blaszke i gotowe! 
Smacznego!
Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz