Trochę słodko czyli pesto z rukoli i rodzynek.
Uwielbiam rukolę i zawsze chciałam wypróbować z niej pesto. Choć zmodyfikowałam nieco przepis, przez dodanie rodzynek i tak wyszło pyszne, a może nawet lepsze niż bez? Z makaronem idealne !
Składniki:
- 3 garści rukoli
- 3 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka rodzynek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 10 łyżek tartego parmezanu
- odrobina słonecznika
-sól
Wszystkie składniki oprócz parmezanu wkładamy do blendera i miksujemy na gładka masę. Na koniec dodajemy parmezan. Nasz sos podajemy z makaronem.
Słodkie pesto brzmi ciekawie.
OdpowiedzUsuńI pysznie wygląda!
Pesto na słodko? Z rodzynkami? Hmmmmmm nadzwyczaj interesując. To się może udać ;-)
OdpowiedzUsuńpycha! pesto z rukoli uwielbiam, ale wersją na słodko mnie zaskoczyłaś :)
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam pesto z rukoli do zupy-kremu ze szparagów. Wyszło świetne, ale widzę że Ty dodałaś jeszcze rodzynki, parmezan i słonecznika. Kolejnym razem zrobię po Twojemu, bo brzmi bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńZ sobotnimi pozdrowieniami,
Edith
Jeszcze nie jadłam pesto z słodkim dodatkiem, więc czas najwyższy spróbować takiej kombinacji smakowej ;-)
OdpowiedzUsuńGenialne! Lubię słodycz w słonym. :)
OdpowiedzUsuńZ rodzynkami nie jadłam,fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować, bardzo kusząca propozycja i jaki pyszny i prosty obiad można z tego wykombinować
OdpowiedzUsuńA ja od zawsze "boję" się rukoli. Ktoś mi kiedyś wmówił, że jest gorzka i żyję w takim przekonaniu. Chyyba będę musiała się przełamać :)
OdpowiedzUsuńNie wieże ! Musisz spróbować, pizza bez rukoli.... :o
Usuń