piątek, 22 czerwca 2012

Trochę słodko.

Trochę słodko czyli pesto z rukoli i rodzynek.


Uwielbiam rukolę i zawsze chciałam wypróbować z niej pesto. Choć zmodyfikowałam nieco przepis, przez dodanie rodzynek i tak wyszło pyszne, a może nawet lepsze niż bez? Z makaronem idealne !

Składniki:
- 3 garści rukoli
- 3 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka rodzynek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 10 łyżek tartego parmezanu
- odrobina słonecznika
-sól

Wszystkie składniki oprócz parmezanu wkładamy do blendera i miksujemy na gładka masę. Na koniec dodajemy parmezan. Nasz sos podajemy z makaronem.


10 komentarzy:

  1. Słodkie pesto brzmi ciekawie.
    I pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto na słodko? Z rodzynkami? Hmmmmmm nadzwyczaj interesując. To się może udać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha! pesto z rukoli uwielbiam, ale wersją na słodko mnie zaskoczyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno robiłam pesto z rukoli do zupy-kremu ze szparagów. Wyszło świetne, ale widzę że Ty dodałaś jeszcze rodzynki, parmezan i słonecznika. Kolejnym razem zrobię po Twojemu, bo brzmi bardzo smacznie :)

    Z sobotnimi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam pesto z słodkim dodatkiem, więc czas najwyższy spróbować takiej kombinacji smakowej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne! Lubię słodycz w słonym. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z rodzynkami nie jadłam,fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę wypróbować, bardzo kusząca propozycja i jaki pyszny i prosty obiad można z tego wykombinować

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja od zawsze "boję" się rukoli. Ktoś mi kiedyś wmówił, że jest gorzka i żyję w takim przekonaniu. Chyyba będę musiała się przełamać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wieże ! Musisz spróbować, pizza bez rukoli.... :o

      Usuń