Zapiekanka z makaronu.
Przepis z książki Cristiny Bottari
Składniki:
- 400g spaghetti
- 120g mięsa mielonego
- 200g mozzarelli
- 250g fasolki szparagowej
- 1kg mięsa do duszenia
- 1 jajko
- 1 kieliszek białego wina
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 gałązka pietruszki
-masło
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól
-pieprz
Na oleju dusimy pokrojona marchewkę, cebulę i natkę pietruszki. Dodajemy mięso i dusimy przez około 1,5h. Następnie podlewamy winem. Czekamy aż odparuje, Oddzielamy mięso od reszty sosu i przecieramy przez sitko mieszając z ugotowanym makaronem. Dodajemy fasolkę szparagową oraz pokrojona w drobną kostkę mozzarelle. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i szczyptą soli, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy buła tartą, wkładamy makaron a u góry umieszczamy pulpeciki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10min.
Pyszny obiad podany!
Smacznego!
zapowiada się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńŚwietna zapiekanka. Idealna na rodzinną biesiadę;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie - mam ochotę od razu spróbować! Mogę?:)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie - pozdrawiam!
Proszę się częstować ;)
UsuńŚwietna zapiekanka! Coś co lubię!
OdpowiedzUsuńMakaron + pulpeciki, a w dodatku zapiekane - mmm to lubię! Pozdrawiam, Nashelly :)) gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń