Pizza ze szparagami
Składniki(4sztuki):
- 8 szparagów zielonych
- 2 ząbki czosnku
- pół piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek
- mozzarella (ja użyłam sera żółtego)
- sos ostrygowy
- pół cytryny
Przepis na ciasto znajdziecie tu http://white-tablecloth.blogspot.com/2012/02/pizza-z-bakazanem-i-mascarpone.html
Kurczaka kroimy w paseczki, zalewamy sosem ostrygowym z cytryną i odstawiamy do lodówki na około 1h. Ciasto dzielimy na cztery równe kulki i rozwałkowujemy je w taki sposób jak na zdjęciu. Szparagi obieramy (3/4 od dołu) i obcinamy końcówki. Zagotowujemy wodę, odrobinę solimy, wrzucamy szparagi i czekamy aż zrobią się miękkie. Na patelni podsmażamy kurczaka. Nasze pizze układamy na papierze do pieczenia, wyciskamy na nie czosnek i pędzelkiem rozprowadzamy oliwę z oliwek na każdej z nich. Następnie układamy szparagi (po dwa) i kurczaka. Całość posypujemy serem, odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Wyjmujemy gdy spód się przypiecze.
Smacznego!
Myślałam o takim połączeniu, jednak szparagi to nie mój smak.
OdpowiedzUsuńMmmm...obiadowe marzenie;)
OdpowiedzUsuńmniam, wygląda ta "rustykalnie"! lubię takie proste połączenia :)
OdpowiedzUsuńCzaję się właśnie na szparagową pizzę. Jutro u mnie zagości i juz nie mogę się doczekać widząc takie pyszności :D
OdpowiedzUsuńPizzy ze szparagami jeszcze nie jadłam! Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńOooo, jaki fajny przepis. Będę robić. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa także nie jadłam pizzy ze szparagami. To musi być bardzo smakowite połączenie smaków i aromatów. Brzmi niezwykle zachęcająco i kusi, by wypróbować.
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Edith
ciekawe :)
OdpowiedzUsuńrewelacja. pizze wyglądają niezmiernie apetycznie
OdpowiedzUsuńDomowe pizze są najlepsze! Twoje wyglądają pięknie! Ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie! Szkoda, ze szparagi już w odwrocie :(
OdpowiedzUsuń