poniedziałek, 28 maja 2012

Pizza ze szparagami.

Pizza ze szparagami


Składniki(4sztuki):
- 8 szparagów zielonych
- 2 ząbki czosnku
- pół piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek
- mozzarella (ja użyłam sera żółtego)
- sos ostrygowy
- pół cytryny


Kurczaka kroimy w paseczki, zalewamy sosem ostrygowym z cytryną i odstawiamy do lodówki na około 1h. Ciasto dzielimy na cztery równe kulki i rozwałkowujemy je w taki sposób jak na zdjęciu. Szparagi obieramy (3/4 od dołu) i obcinamy końcówki. Zagotowujemy wodę, odrobinę solimy, wrzucamy szparagi i czekamy aż zrobią się miękkie. Na patelni podsmażamy kurczaka. Nasze pizze układamy na papierze do pieczenia, wyciskamy na nie czosnek i pędzelkiem rozprowadzamy oliwę z oliwek na każdej z nich. Następnie układamy szparagi (po dwa) i kurczaka. Całość posypujemy serem, odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Wyjmujemy gdy spód się przypiecze.
Smacznego!





11 komentarzy:

  1. Myślałam o takim połączeniu, jednak szparagi to nie mój smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...obiadowe marzenie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, wygląda ta "rustykalnie"! lubię takie proste połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czaję się właśnie na szparagową pizzę. Jutro u mnie zagości i juz nie mogę się doczekać widząc takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizzy ze szparagami jeszcze nie jadłam! Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo, jaki fajny przepis. Będę robić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja także nie jadłam pizzy ze szparagami. To musi być bardzo smakowite połączenie smaków i aromatów. Brzmi niezwykle zachęcająco i kusi, by wypróbować.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacja. pizze wyglądają niezmiernie apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe pizze są najlepsze! Twoje wyglądają pięknie! Ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają fantastycznie! Szkoda, ze szparagi już w odwrocie :(

    OdpowiedzUsuń