Wesołych Świąt
Mazurek
Specjalnie dla wszystkich fanów tego pysznego ciasta.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 120g masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 2 szklanki mleka
- 1 3/4 szklanki cukru
- 70g masła
- suszona żurawina
- wiórka z gorzkiej czekolady
W miseczce łączymy mąkę, żółtka i masło. Następnie dodajemy resztę składników i szybko ugniatamy.
Przygotowane ciasto owijamy w folię i wstawiamy na około 2h do lodówki.
Ustawiamy piekarnik na około 200 stopni. Wstawiamy ciasto wyłożone na papierze do pieczenia i czekamy aż sie zarumieni.
Do garnuszka z mlekiem dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie gęsta masa. Może to potrwać nawet 2h. Gdy otrzymamy oczekiwaną konsystencje, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Masę musimy od razu wylać na schłodzone ciasto ponieważ szybko zastyga. Posypujemy żurawiną i czekoladą. Mazurek gotowy!
Smacznego.
Serio miałam nie robić mazurka, ale właśnie zmieniłam zdanie - fantastyczne połączenie i jak dla mnie bardzo wielkanocne. Pozdrawiam i życzę bardzo smacznych, spokojnych świąt! ;)
OdpowiedzUsuńOgólnie nie przepadam za mazurkami, ale ta masa do mnie przemawia:)
OdpowiedzUsuńpychotka:)
OdpowiedzUsuńSpokojnych Świąt!!!