Pieczarki faszerowane ricottą i łososiem
Składniki:
- 10 dużych pieczarek
- 3 łyżki serka ricotta
- 2 łyżki smietany
- 4 ugotowane ziemniaki
- 50g wędzonego łososia
- parmezan
- żółty ser
- sól
- gałka muszkatołowa
W miseczce rozdrabniamy ziemniaki (tak jak do puree). Dodajemy ricottę oraz śmietanę i łączymy tak aby powstała jednolita masa. Następnie wrzucamy pokrojonego łososia oraz odrobinę startego parmezanu. Na końcu doprawiamy(solą i gałką) i odstawiamy na pare minut do lodówki. Pieczarki obieramy i odcinamy trzonki ( nie wyrzucamy bo jeszcze się przydadzą). Solimy odrobiną soli, faszerujemy oraz polewamy oliwą. Trzonki układamy tak aby nadać kształtu naszym pieczarkom. Kapelusze ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy żółtym ser i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 20minut. Podajemy z pomidorami i rukolą.
Smacznego.
Bardzo lubię pieczarki. Myślisz, że z wędzonym szprotem też by dało radę (oczywiście, bez ricotty). Bo mam w lodowce i szukam na nie pomysłu...
OdpowiedzUsuńA w faszerowaniu pieczarek nie jestem wybitna :)
Można spróbować:)
Usuńsmaczna przekąska.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rzeczy - niby proste, a jakoś odświeżone. Jeden problem - nie bardzo lubię pieczarki i grzyby. Może kiedyś mi się zmieni:P Oby! Tak samo mam z wątróbką - w domowym pasztecie ok, a sama smażona z czymś słodkim itd. - nie nie nie. Może trauma z przedszkola? Drobiowa przecież jest smaczna, a przynajmniej tak się wydaje. Nie mówiąc już o kaczej czy gęsiej. Oby mi się kiedyś odmieniło, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńOby się zmieniło bo z pieczarkami można robić naprawdę smaczne dania:)
UsuńBardzo lubię takie pieczarki. Proste, łatwe i smaczne.
OdpowiedzUsuńJa też lubie pieczareczki i te w Twoim wykonaniu na pewno by mi smakowaly!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i fajne fotki :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia