Zupa z pieczarek i pieczonej papryki
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por (jasna część)
- 300-400 g pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- kolendra
- śmietana (opcjonalnie)
Kluski:
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki
- 1-2 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżka posiekanego koperku
- sól
Myjemy i obieramy włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por). Wkładamy do garna i zalewamy zimną wodą, 2 cm nad warzywa i gotujemy. W tym czasie, paprykę owijamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 1 godzinę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na maśle. W bulionie zostawiamy 1 marchewkę i 1 pietruszkę (pokrojone w kostkę). Paprykę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy razem z pieczarkami do wywaru, doprawiamy. Gotujemy przez około 15 minut.
W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na kluski. Małą łyżeczkę zanurzamy w gotującym się bulionie, następnie nabieramy masę jajeczną i wkładamy z powrotem do bulionu, czynność powtarzamy.
Zupę doprawiamy śmietaną.
* Tak naprawdę proporcje warzyw możemy zmieniać w zależności od indywidualnych upodobań.
Taka nietypowa pieczarkowa... Podoba mi się.
OdpowiedzUsuń