Tagliatelle z anchois.
Składniki (3 porcje):
- makaron tagliatelle (ewentualnie inny)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g anchois
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- czarne oliwki
- kapary
- rukola
- oliwa
- sól
- oregano
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz plasterki czosnku. Podsmażam 5 minut, dodajemy przecier, 3 łyżki wody, anchois, oliwki i kapary. Po upływie kolejnych 5 minut wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, odstawiamy. W garnku zagotowujemy wodę i przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być mocno al dente). Makaron dodajemy do sosu (z odrobiną wody), doprawiamy i smażymy do momentu odparowania wody. (uważamy aby makaron się nie rozgotował)
Podajemy z rukolą i parmezanem.
Mniam! Zaciekawiła mnie nazwa "anchios" pierwsze słyszę. Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://healthy-dreams.blogspot.com/
Anchois czyli małe fileciki z sardeli europejskiej :)
UsuńNie cierpię anchois, obrzydlistwo :)
OdpowiedzUsuń