środa, 12 sierpnia 2015

Tagliatelle z anchois.

Tagliatelle z anchois.


Składniki (3 porcje):
- makaron tagliatelle (ewentualnie inny)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g anchois
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- czarne oliwki
- kapary
- rukola
- oliwa
- sól
- oregano

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz plasterki czosnku. Podsmażam 5 minut, dodajemy przecier, 3 łyżki wody, anchois, oliwki i kapary. Po upływie kolejnych 5 minut wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, odstawiamy. W garnku zagotowujemy wodę i przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być mocno al dente). Makaron dodajemy do sosu (z odrobiną wody), doprawiamy i smażymy do momentu odparowania wody. (uważamy aby makaron się nie rozgotował)
Podajemy z rukolą i parmezanem.


3 komentarze:

  1. Mniam! Zaciekawiła mnie nazwa "anchios" pierwsze słyszę. Wygląda obłędnie.

    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anchois czyli małe fileciki z sardeli europejskiej :)

      Usuń
  2. Nie cierpię anchois, obrzydlistwo :)

    OdpowiedzUsuń