niedziela, 20 lipca 2014

Zapiekany bakłażan

Zapiekany bakłażan


Składniki (2 osoby)
- 1 bakłażan
- kozi ser
- 20 pomidorków daktylowych
- słodka papryczka
- sól
- pieprz
- czosnek
- oliwa
- oregano
- bazylia

Tortille:
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól
- oliwa
- 1/3 szklanki cieplej wody


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryczką, oregano, czosnkiem oraz nacieramy oliwą. Wkładamy do piekarnika na około 8 minut. W tym czasie należy sparzyć pomidorki i obrać ze skórki a następnie podsmażyć na patelni do momentu wyparowania wody. Na podpieczone bakłażany układamy plasterki koziego sera, pomidorki i zapiekamy około 15 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią, podajemy z tortillą.

Share:

0 komentarze:

Prześlij komentarz