Faszerowana papryka z Góreczką
Składniki (dla 2/3 osób)
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 6 dużych łyżek kuskusa
- 1/3 puszki kukurydzy
- czarne oliwki (według uznania)
- 200 g mrożonego szpinaku
- 80 g jogurtu greckiego
- ser kozi lub mozzarella
- sól
- pieprz
Papryki myjemy, wycinamy czapeczki, wydrążamy środek i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) do momentu podpieczenia. Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy w kosteczkę, oliwki na połówki, szpinak rozmrażamy i podsmażamy na paleni do momentu odparowania wody. Całość wraz z kukurydzą oraz jogurtem umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Papryki wyjmujemy, faszerujemy farszem, przykrywamy kozim serem i górną częścią papryki. Zapiekamy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz