piątek, 27 grudnia 2013

Brownie z orzechami.

Brownie z orzechami.


Składniki:

- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g mąki
- szczypta soli

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem. Na suchej patelni zarumieniamy orzechy a następnie zdejmujemy z nich skórkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blaszkę o wymiarach 20x30 wykładamy papierem do pieczenia. W oddzielnej miseczce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę które następnie łączymy z ostudzoną czekoladą. Orzechy rozdrabniamy, łączymy z resztą składników, dodajemy przesianą mąkę, sól i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do formy i pieczemy 20 minut.
Share:

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam brownie! Zwłaszcza te z duuuużą ilością orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, z orzechami musiało cudownie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyśmienity blog :-)
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakos nie przemawia do mnie to szaleństwo za brownie... Ale z orzechami może być ciekawie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam brownie, dzisiaj robie na deser!:)

    Kasia - www.fitnessie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, jeszcze dziś zjadłabym kawałeczek Twojego brownie :)

    OdpowiedzUsuń