Brownie z orzechami.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g mąki
- szczypta soli
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem. Na suchej patelni zarumieniamy orzechy a następnie zdejmujemy z nich skórkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blaszkę o wymiarach 20x30 wykładamy papierem do pieczenia. W oddzielnej miseczce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę które następnie łączymy z ostudzoną czekoladą. Orzechy rozdrabniamy, łączymy z resztą składników, dodajemy przesianą mąkę, sól i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do formy i pieczemy 20 minut.
Uwielbiam brownie! Zwłaszcza te z duuuużą ilością orzechów :)
OdpowiedzUsuńMniam, z orzechami musiało cudownie chrupać :)
OdpowiedzUsuńwyśmienity blog :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com
Jutro robię brownie! ;D
OdpowiedzUsuńJakos nie przemawia do mnie to szaleństwo za brownie... Ale z orzechami może być ciekawie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie, dzisiaj robie na deser!:)
OdpowiedzUsuńKasia - www.fitnessie.blogspot.com
O tak, jeszcze dziś zjadłabym kawałeczek Twojego brownie :)
OdpowiedzUsuń