Świąteczna beza.
Składniki na ciasto:
- 6 białek
- 350 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
- 400 g śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
W mikserze ubijamy białka na sztywną masę, stopniowo dodając pozostałe składniki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy okrąg a następnie wylewamy masę bezową tak aby nie wykraczała poza okrąg. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po uplywie tego czasu zmniejszamy temperature do 120-140 stopni i pieczemy przez 90 minut. Beza może lekko popękać. Dla uzyskania lepszego efektu, po upieczeniu możemy pozostawić ciasto na całą noc w piekarniku.
Dekoracja
Śmietanę ubijamy na sztywną masę, stopniowo dodając cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, znajdujemy foremki do kruchych ciasteczek w kształcie gwiazdek, układamy je na papierze do pieczenia a następnie pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie wypełniamy formę. Tak zrobione gwiazdki lądują w zamrażarce na około 10 minut. Na wierzch bezy wylewamy bitą śmietanę i dekorujemy wzorami z czekolady.
Wygląda prześlicznie, mniam!
OdpowiedzUsuńmmm :)
OdpowiedzUsuń