Zapiekanka z cukinią i ziemniakami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cukinie
- 6 łyżek śmietany
- 100 g serka brie
- 1 jajko
- wędzony łosoś
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- parmezan lub żółty ser
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do ziemnej osolonej wody. Zagotowujemy i gotujemy al dente.
Cukinię ścieramy na tarce o największych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukinię, lekko podsmażamy i dodajemy śmietanę oraz serek. Gotujemy około 5 minut, doprawiamy i odstawiamy. Całość dokładnie mieszamy z jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i po kolei układamy warstwy ziemniaków i cukinii. W ostatniej warstwie dodajemy łososia, przykrywamy ziemniakami i posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Posypujemy świeżą bazylią
Swietna letnia zapiekanka!
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam takie dania. :)
OdpowiedzUsuńO ! Mam ziemniaczki i cukinie od mamy ;) będzie pyszna zapiekanka ;)
OdpowiedzUsuńBrie, łosoś, cukinia - super zestaw.
OdpowiedzUsuńNa pewno wspaniała zapiekanka :)
OdpowiedzUsuń