Tarta ze szpinakiem.
Z powodu braku dobrego zdjęcia miałam sobie darować ten przepis, ale przyjaciele nie mogli mi tego wybaczyć, więc o to jest!
Ciasto:
- 200g mąki
- 100 g masła
- sól
- 1 jajko
- woda
Farsz:
- świeży szpinak ( ja użyłam jedno opakowanie mrożonego)
- suszone pomidorki
- pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- słodka papryczka
- zioła prowansalskie
- 3 jajka
- ser żółty
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy masło, jajko i sól. Powoli zagniatamy dodając odrobinę wody ( nie długo) aż ciasto będzie gładkie. Wstawiamy do lodówki na minimum 1h. Następnie rozwałkowujemy i układamy na formie. Spód dziurkujemy. Znowu do lodówki i następnie do rozgrzanego piekarnika (180) na około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę. Kurczaka kroimy, obtaczamy w ziołach prowansalskich, słodkiej papryczce i soli. Wrzucamy na rozgrzana palenie, i chwile smażymy aby sie przyrumienił ( pamiętając ze dojdzie jeszcze w tarcie). Do garnka wrzucamy rozmrożony szpinak, doprawiamy i dodajemy czosnek. Kurczaka łączymy ze szpinakiem, kroimy kawałki suszonych pomidorków, układamy na tarcie i zalewamy rozbełtanymi jajkami ze startym żółtym serem. Pieczemy aż masa się lekko zetnie nie wysuszając środka naszej tarty.
Pyszne rzeczy na tej Twojej tarcie! :-)
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńMusiała smakować wybornie!
OdpowiedzUsuńPamiętam uczucie, gdy pierwszy raz ugryzłam swoją tartę ze szpinakiem - obłędne jest to połączenie! :)
OdpowiedzUsuńCoś rewelacyjnego, chcę taką tartę, teraz, natychmiast! :)
OdpowiedzUsuń