piątek, 4 stycznia 2013

Tarta ze szpinakiem.

Tarta ze szpinakiem.
Z powodu braku dobrego zdjęcia miałam sobie darować ten przepis, ale przyjaciele nie mogli mi tego wybaczyć, więc o to jest!

Ciasto:
- 200g mąki
- 100 g masła
- sól
- 1 jajko
- woda

Farsz:
- świeży szpinak ( ja użyłam jedno opakowanie mrożonego)
- suszone pomidorki
- pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- słodka papryczka
- zioła prowansalskie
- 3 jajka
- ser żółty


Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy masło, jajko i sól. Powoli zagniatamy dodając odrobinę wody ( nie długo) aż ciasto będzie gładkie. Wstawiamy do lodówki na minimum 1h. Następnie rozwałkowujemy i układamy na formie. Spód dziurkujemy. Znowu do lodówki i następnie do rozgrzanego piekarnika (180) na około 15 minut. 
W tym czasie przygotowujemy masę. Kurczaka kroimy, obtaczamy w ziołach prowansalskich, słodkiej papryczce i soli. Wrzucamy na rozgrzana palenie, i chwile smażymy aby sie przyrumienił ( pamiętając ze dojdzie jeszcze w tarcie). Do garnka wrzucamy rozmrożony szpinak, doprawiamy i dodajemy czosnek. Kurczaka łączymy ze szpinakiem, kroimy kawałki suszonych pomidorków, układamy na tarcie i zalewamy rozbełtanymi jajkami ze startym żółtym serem. Pieczemy aż masa się lekko zetnie nie wysuszając środka naszej tarty.
Share:

5 komentarzy:

  1. Pyszne rzeczy na tej Twojej tarcie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam uczucie, gdy pierwszy raz ugryzłam swoją tartę ze szpinakiem - obłędne jest to połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś rewelacyjnego, chcę taką tartę, teraz, natychmiast! :)

    OdpowiedzUsuń