środa, 10 października 2012

Gulasz.

Gulasz.
 Składniki:
- 500g mięsa wołowego na gulasz
- 3 cebule
- 0,5l  bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki cukru
- masło
- sól
- pieprz
- 2 goździki
- ocet winny

- ziemniaki
- mleko
- masło
- sól
- świeży czosnek


Mięso kroimy w kosteczkę, solimy i pieprzymy, cebule w talarki. Smażmy na maśle na oddzielnych patelniach, następnie przekładamy do jednego garnka, dodajemy mąkę i zasmażamy. Wlewamy bulion, ocet,  goździki, liście laurowe, cukier oraz sól. Dusimy pod przykryciem około 2-3h 
Podajemy z puree.
Gotujemy ziemniaki, rozgniatamy, dodajemy mleko, masło, sól oraz czosnek. Dokładnie mieszamy.




7 komentarzy:

  1. uwielbiam gulasz! najlepiej z kasza i ogórkiem kiszonym, mm :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedzenie idealne dla mojego Połówka;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gulasze wszelkiego rodzaju :) Nigdy nie dodawałem do gulaszu goździków ani cukru, ale może to być ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulaszem nie pogardzę, a taki wzbogacony goździkami wydaje się jeszcze ciekawszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! nie ma to jak porządny gulasz :)

    OdpowiedzUsuń