Gulasz.
Składniki:
- 500g mięsa wołowego na gulasz
- 3 cebule
- 0,5l bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki cukru
- masło
- sól
- pieprz
- 2 goździki
- ocet winny
- ziemniaki
- mleko
- masło
- sól
- świeży czosnek
Mięso kroimy w kosteczkę, solimy i pieprzymy, cebule w talarki. Smażmy na maśle na oddzielnych patelniach, następnie przekładamy do jednego garnka, dodajemy mąkę i zasmażamy. Wlewamy bulion, ocet, goździki, liście laurowe, cukier oraz sól. Dusimy pod przykryciem około 2-3h
Podajemy z puree.
Gotujemy ziemniaki, rozgniatamy, dodajemy mleko, masło, sól oraz czosnek. Dokładnie mieszamy.
uwielbiam gulasz! najlepiej z kasza i ogórkiem kiszonym, mm :D
OdpowiedzUsuńJedzenie idealne dla mojego Połówka;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna
u mnie dziś :D
OdpowiedzUsuńPyszna pokusa!
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasze wszelkiego rodzaju :) Nigdy nie dodawałem do gulaszu goździków ani cukru, ale może to być ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńGulaszem nie pogardzę, a taki wzbogacony goździkami wydaje się jeszcze ciekawszy :)
OdpowiedzUsuńmniam! nie ma to jak porządny gulasz :)
OdpowiedzUsuń