Kurczak z puree z groszku.
Studia się zaczęły ostatnie ciepłe dni kiedy można milo spędzić czas na dworze a co za tym idzie mniej czasu na prowadzenie bloga :( Jednak postaram się jak najczęściej wstawiać nowe posty i dbać o wizerunek mojej strony żebyście nie zapomnieli o jej istnieniu ;)
Teraz zapraszam na puree i kurczaka!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 marchew
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- sos ostrygowy
Puree:
- 1 opakowanie groszku mrożonego
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- mleko
- sól
Kurczaka kroimy w kosteczkę,zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, zdejmujemy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w talarki cebulę, drobno pokrojoną marchewkę oraz cukinię. Wszystko dusimy aż warzywa zrobią sie miękkie Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kurczakiem.
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mrożony groszek i gotujemy aż będzie miękki. Odcedzamy, dodajemy masło, mleko, przeciśnięty czosnek, sól i miksujemy na dość gładka masę.
Podajemy z wcześniej przygotowanym kurczakiem.
Piękne danie!
OdpowiedzUsuńPysznie skomponowane.
Lubię Twoją kuchnię.
kolory! lato u Ciebie jeszcze.
OdpowiedzUsuńPięknie zaprezentowane;)
OdpowiedzUsuńLubię groszkową papkę. :) Smaczny i zdrowy obiad.
OdpowiedzUsuńcudowne zjdęcia
OdpowiedzUsuńale piękne to pure!i z pewnością pyszne:)
OdpowiedzUsuńŚwietne smaki, kolory :)
OdpowiedzUsuńpiękne kolory :) chętnie bym zjadła porcyjkę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam puree z gorszku! Tak samo z kukurydzy!
OdpowiedzUsuń