Naleśniki ze szpinakiem.
Strasznie dawno nie jadłam naleśników. Moje ulubione są z owocami, bitą śmietana i sokiem ze świeżych pomarańczy...mmm...pycha. Dziś przygotowałam nieco inny zestaw, składający się ze szpinaku w roli głównej oraz suszonych grzybków. A jakie są wasze ulubione naleśniki? Na słodko, słono czy może ostro?
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- sól
Składniki na farsz:
- szpinak
- serek brie
- około 4 łyżek śmietany
- 1 ząbek czosnku
- sól
- olej
Składnik na sos:
- 30g suszonych grzybów
- 0,5 litra wody
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
- sól
- pieprz
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki (konsystencja powinna być dość rzadka, zawsze można dodać wodę lub mąkę). Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na około 1h do namoczenia. Następnie gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebule i smażymy Gdy się zarumieni dodajemy mąke, wlewamy wywar z grzybów i gotujemy. Po jakimś czasie dodajemy pokrojone grzyby i czekamy aż wszystko zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i zarumieniamy czosnek. Następnie wrzucamy szpinak oraz śmietanę. Smażymy do momentu zgęstnienia ( odparowania wody). Doprawiamy
Na naleśniki nakładamy farsz oraz plasterki brie. Zawijamy i wrzucamy na rozgrzany olej.
Układamy na talerzu polewając sosem.
Smacznego!
Wiesz, że jeszcze nie łączyłam naleśników z sosem. Ciekawy przepis, wart wypróbowania. Moje ulubione są z dżemem;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak, Twoje naleśniki wyglądają znakomicie ....
OdpowiedzUsuńNajlepsze, bo ze szpinakiem :D
OdpowiedzUsuńnajczesciej jadam na slodko, ale takie ze szpinakiem to bym raz dwa spalaszowala:)
OdpowiedzUsuńTam gdzie szpinak tam i ja :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że gdybym spróbowała Twoich ze szpinakiem to byłyby moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wolę naleśniki wytrawne, nie na słodko
bardzo lubię wytrawne naleśniki. takie ze szpinakiem to jedne z najlepszych
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię naleśniki na słodko, z dżemem, albo z białym serem z dodatkiem cukru. Ze szpinakiem wypróbuję, ale nie przepadam za serkiem brie, jakim innym serem mogę go zastąpić, żeby pasował smakowo do suszonych grzybów?
OdpowiedzUsuńMyślę że możesz spróbować z gorgonzolą ;)
UsuńDzięki, wyprobuję z gorgonzolą, pozdrawiam :)
Usuńo, a ja mam dzisiaj w planie właśnie aleśniki na obiad:) z serkiem brie jeszcze farszu szpinakowego nie próbowałam, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWeczek lubi najbardziej ze szpinorem ^^ :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna klasyka i podoba mi się, że podałaś je z sosem grzybowym :)
OdpowiedzUsuń