Placki ziemniaczane z sosem z natki pietruszki i makreli.
Składniki (4 osoby)
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka mąki
- sól
-pieprz
- 90 g makreli z puszki
- natka pietruszki (garść lub więcej)
- 1 jogurt naturalny
Obierać ziemniaki i cebulę następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przecisnąć czosnek przez praskę, umieścić wszystko na sitku i odcisnąć z nadmiaru wody. Do masy dodajemy mąkę, jajka, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce ciasta formując preferowaną grubość placków. Następnie placki układamy na ręczniku kuchennym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Makrelę, natkę z pietruszki oraz jogurt naturalny miksujemy blenderem na gładką masę.
Placki podajemy z sosem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz