Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki spód ( średnica 31 cm)
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 kostki masła (kostka 200 g)
Mieszamy mąkę, jajka i sól następnie dodajemy pokrojone w kosteczki masło i szybko zagniatamy (jeżeli mamy mikser to możemy go wykorzystać do tej czynności) Ciasto rozprowadzamy na specjalnej formie do tart (osobiście polecam z ikei), nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 minut ( do momentu zarumienienia).
Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Składniki góra:
- 200 g śmietany
- 80 ml maślanki
- 100 g mascarpone
- 3 jajka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- pomidorki koktajlowe (według uznania)
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Szpinak rozmrażamy kilka godzin wcześniej lub wstawiamy w sitku na gotującą się wodę, odsączamy. Mieszamy dokładnie śmietanę, maślankę, mascarpone, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Następnie delikatnie mieszając dodajemy szpinak i wylewamy masę na spód. Pomidorki kroimy na połówki i układamy według naszej inwencji twórczej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 30 minut, należy zaglądać i sprawdzać czy masa jest już zwarta.
Wygląda jak trawnik z kwiatkami, piękna! :)
OdpowiedzUsuń