piątek, 24 lipca 2015

JAK TO SIĘ ROBI - ciasto na pizze.

JAK TO SIĘ ROBI - ciasto na pizze.

Zarówno ja jak i 80% społeczeństwa robi je na oko, twierdząc, że nie ma nic łatwiejszego, a wcale tak nie jest. Aby stworzyć idealne ciasto na pizze trzeba stosować się do kilku zasad, które pominięte sprawią, że za każdym razem nasze ciasto będzie inne.
Puszysta czy cienka? Samo rozwałkowanie ciasta nie pomoże, co ma wpływ na jego konsystencje? Proporcje soli do cukru oraz rodzaj mąki. Jeżeli chcemy osiągnąć puszyste ciasto musimy pamiętać że sól hamuje rozprzestrzenianie się drożdży a cukier je wspomaga, dlatego oczekując ciasta puszystego musimy dodać więcej cukru a mniej soli oraz kupić mąkę drobno zmieloną np. białą mąkę o typie 450. Większa ilość wody spowoduje lepsze rozprzestrzenienie drożdży a co za tym idzie, ciasto bardziej wyrośnie (zawsze dodajemy ciepłą wodę)
Chrupiąca czy nie? Jeżeli lubimy ciasto bardziej kruche, należy dodać więcej oleju, którym możemy również rozsmarować brzegi ciasta.
Drożdże suche czy świeże? I tu znowu zależy co lubimy, jeżeli chcemy pizze puszystą, lepiej zaopatrzyć się w drożdże świeże.
Czas i temperatura pieczenia zależy od naszych własnych upodobań. Dlatego polecam eksperymentować, każdy lubi co innego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz