Jest dobra na każdy dzień, pizza!
Składniki na 4 spody (cienkie):
- 400 g mąki pszennej
-20 g świeżych drożdży
- 1 duża łyżka oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda
Składniki na górę:
- pomidory w puszce
- żółty ser
- czarne oliwki
- pomidory koktajlowe
- feta
- rukola
Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie dodajemy oliwę, sól oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej na kilka godzin.
Ciasto rozwałkowujemy, pomidory w puszce miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, oregano i pieprzem. Pizza polewamy sosem, układamy po kolei starty ser, połówki oliwek i pomidorków oraz fetę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (około 180 stopni) i pieczemy co jakiś czas sprawdzając czy spód już się zarumienił a ser roztopił.
Idealne ciasto powinno utrzymać się w ręku bez opadania.
Chętnie przyszłabym na kawałek :)
OdpowiedzUsuń