środa, 8 lipca 2015

Pulpety z płatkami owsianymi, bez jajek i bułki tartej.

Pulpety z płatkami owsianymi, bez jajek i bułki tartej.


Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 małe marchewki
- garść pietruszki
- 2 male ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 150 g mrożonego szpinaku
- 80 g sera ricotta
- sól
- pieprz
- słodka papryka

Płatki zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez chwile na dużym ogniu. Mięso wyrabiamy ze startą marchewką, posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wystudzonymi płatkami oraz przyprawami ( sól, pieprz, papryka). Formujemy okrągłe kotleciki, na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem około 6 minut. W osobnym garnuszku podsmażamy rozmrożony szpinak, zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i doprawiamy. Pulpety przekładamy do sosu (możemy dodać odrobinę wody jeżeli sos jest zbyt gęsty). Chwile dusimy, sprawdzamy czy pulpeciki są zrobione i podajemy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz